Onderhoud

Fronten van kunststof

De kunststof oppervlakten kunnen met gebruikelijke reinigingsmiddelen (geen schurende middelen) gemakkelijk worden gereinigd. Het schoonmaakmiddel met water verdunnen en met een schone doek aanbrengen.

 

Afnemen met schoon water en zeem of met keukenpapier. Vervolgens goed droogwrijven.

Fronten van massief hout of houtfineer

Voor het onderhoud van echt houten oppervlakten is het voldoende om de fronten met een vochtige spons zonder schoonmaakmiddel af te nemen. Vervolgens droogwrijven met een zeem of keukenpapier.

Gebruik van salmiakhoudende schoonmaakmiddelen en nitro of kunstharsoplossingen (ook schoonmaakmiddel op nitrobasis) is niet toegestaan.

Omdat echt hout levend materiaal is, mag het niet worden blootgesteld aan extreem vochtige of droge lucht. Indien hier geen rekening mee gehouden wordt, kan het hout -ondanks de sterke toplaag bescherming- gaan bewegen, dat wil zeggen dat het gaat krimpen of uitzetten. Het verwerkte hout is afgestemd op een luchtvochtigheid van 45 tot 75% (gemeten met een hygrometer). Bij een te hoge luchtvochtigheid moet de ventilatie van de keuken worden gecontroleerd/aangepast. Waterverdampers aan verwarmingsradiatoren zorgen voor vochtigheid bij te droge lucht.

Omdat hout een gegroeid, natuurlijk product is, zijn kleur en structuurverschillen mogelijk. Zelfs bij verschillende lichtinvallen lijkt bij hetzelfde hout een verandering op te treden. Verschillende inwerking van licht en zon leiden bovendien na verloop van tijd tot kleurverandering.

Werkbladen van kunststof

Werkbladen kunnen met de gebruikelijke reinigingsmiddelen (geen schurende middelen) eenvoudig worden schoongemaakt. Het plaatsen van hete pannen moet worden vermeden. HPL werkbladen hebben een hittebestendigheid volgens DIN 16926. Een pan welke direct van de kookplaat op het werkblad wordt geplaatst kan daarom een probleem opleveren waarvoor de afgegeven garantie niet geldt!

Composiete werkbladen

Composiete werkbladen kunnen met de gebruikelijke reinigingsmiddelen (geen schurende middelen) eenvoudig worden schoongemaakt.

Ook hier moet het plaatsen van hete pannen worden vermeden. Composiet heeft een hoge dichtheid en dus hebben bacteriën hier weinig of geen kans zich te nestelen.

Daarom is een werkblad uit composietmateriaal het meest hygiënische werkblad.
 

Granieten werkbladen

Ook granieten werkbladen kunnen met de gebruikelijke reinigingsmiddelen (geen schurende middelen) eenvoudig worden schoongemaakt. Maar ook hier moet het plaatsen van hete pannen direct van het vuur worden vermeden. Een granieten werkblad dient twee maal per jaar te worden behandeld met een graniet onderhoudsmiddel. Dit wordt bij de levering van uw keuken meegeleverd; tevens kunt u dit bestellen bij ons.

https://novium.nl/uploads/images/pageimage/noviummontagebus.jpg